انواع تابلو برق ساختمان

انواع تابلو برق در ساختمان

انواع تابلو برق ساختمان چیست و کاربرد آن

انواع تابلو برق ساختمان در دنیای امروز یکی از تجهیزات مهم در برق رسانی می باشد.بصورت کلی انواع تابلوهای برق به دسته های مختلفی تقسیم می شوند.اگر بخواهیم وظیفه اصلی تابلوهای برق را مورد بررسی قرار دهیم باید بگوییم .که وظیفه اصلی تابلوهای برق حفاظت از المان ها و تجهیزات برقی می باشد. همینطور تابلو برق ها محل توزیع برق در قسمت های مختلف یک ساختمان و یا یک مجموعه شبکه برق رسانی می باشد.

امروزه تابلوهای برق بعنوان یک محاظ از تجهیزات برقی مانند کلید ها , فیوزها , نمایشگر ها و … می باشد.بصورت کلی می توان از تابلوهای برق بعنوان قلب تپنده یک مجموعه برق رسانی نام برد.

تابلو برق
کارایی تابلو برق در ساختمان

 

انواع تابلو برق ساختمان

 

انواع تابلو برق ساختمان با توجه به موارد مورد استفاده آن نامگذاری می شود. ما در ساختمان ها به منظور برق رسانی به قسمت های مختلف و با توجه به تجهیزات و المان های برقی که در داخل هر تابلو برق وجود دارد آنها را نام گذاری می کنیم.

در حالت کلی می توان تابلوهای برق را به 7 دسته تقسیم بندی کرد :

1 – تابلو برق اصلی MDP

2 – تابلو مشاعات GDB یا GDP

3 – تابلو واحدها تابلو مینیاتوری (SDP یا SDB)

4 – تابلو جریان ضعیف

5 – تابلو آسانسور

6 – تابلو توزیع برق دیزل ژنراتور

7 – تابلو توزیع برق UPS

در این مقاله از سایت فروشگاه تجهیزات برقی الوین الکتریک به بررسی انواع تابلو برق و کاربرد های آن در ساختمان می پردازیم.

انواع تابلو برق
علت استفاده از تابلو برق چیست

انواع تابلو برق اصلی در ساختمان

 

همانطور که از اسم آن مشخص است .تابلو برق اصلی تابلویی می باشد که در ساختمان کابل اصلی برق وارد آن می شود. وظیفه تابلو اصلی ساختمان این می باشد که برق تمامی واحد ها و مشاعات را تامین می کند.

اگر در ورودی ساختمان ها دقت کنید متوجه این تابلو می شوید. کابل اصلی برق از تیر برق بصورت مستقیم به تابلو اصلی برق وارد می شود.در این تابلو کنتورهای برق قرار دارد و در واقع اولین تابلو در ساختمان ها تابلو اصلی می باشد.در اصطلاح به این تابلو MPD گفته می شود. تابلو اصلی برق ساختمان بصورت کلی دارای سه قسمت می باشد.قسمت اول ورودی برق اصلی شرکت برق می باشد.قسمت دوم کنتورها می باشد.قسمت سوم خدمات می باشد.

ورودی تابلو برق اصلی شامل چه تجهیزاتی می باشد؟

 

برق ورودی به قسمت ورودی تابلو برق اصلی یک کابل 4 رشته می باشد.سطح مقطع این کابل ها بصورت معمل و استاندارد 16 بوده.که سه رشته از این کابل برای سه فاز ورودی و کابل چهارم همان نول می باشد.

اگر بر روی تیر های برق که در داخل خیابان ها و کوچه ها وجود دارد دقت کنید.در قسمت توزیع 5 رشته سیم که بصورت موازی با یکدیگر هستند بر روی تیر های برق داخل کوچه ها وجود دارد. این 5 گابل که سه کابل مربوط به 3 فاز اصلی بوده و سیم بالاتر از همه کابل نول می باشد و دیگری هم برای روشنایی چراغ های کوچه و خیابان ها می باشد. پس قسمت ورودی تابلو اصلی برق دارای 4 رشته سیم بوده که سه فاز اصلی به کلید اتوماتیک وارد می شود.

بعد از خروجی کلید اتوماتیک کابل برق وارد فیوز ها + چراغ های سیگنال + فیوز های سکسیونر می شود.در مقاله تجهیزات حفاظتی الکتریکی بصورت کامل در مورد فیوز و انواع و کارایی آن اشاره کردیم.در این جا هم جهت حفاظت شبکه از فیوز ها استفاده می شود.

کابل های وروردی به تابلو اصلی برای اینکه بین واحد ها و مشاعات تقسیم شود توسط کابلشو مسی به شین های متصل می شود. و از طریق شین اصلی تابلو برق این انشعابات گرفته می شود. و بین واحد ها و برق مشاعات تقسیم می شود.

تابلو برق کنتورها
علت استفاده از تابلو برق اصلی ساختمان

 

استاندارد طراحی تابلو برق اصلی ساختمان 

 

استاندارد طراحی تابلو برق اصلی ساختمان به این گونه است که در قسمت ورودی سه کابل با سطح مقطع  ۳*۱۰mm2 ,۱*۶mm2 است.این سه فاز بعد از ورود به تابلو برق اصلی ساختمان وارد فیوز ها می شوند.نکته بسیار مهم در هنگام طراحی تابلو برق اصلی ساختمان این می باشد که . فیوزها باید از نوع قابل قطع در زیر بار باشند.این فیوز ها در قسمت پایین تابلو در در قسمت ورودی کابل برق اصلی می باشد.

استاندارهای نقشه تابلو برق اصلی ساختمان
سیم کشی تابلو برق اصلی ساختمان

 

انواع تابلو برق مشاعات چیست ( GDB )

 

تابلو برق مشاعات یا همان عمومی جهت تامین برق قسمتی می باشد که همه ساکنین آن ساختمان در استفاده از آن شزیک هستند.این قسمت ها مثال روشنایی راه پله ها , برق موتورخانه , پمپ آب .درب پارکینگ , آسانسور و یا هم قسمتی از ساختمان که نیاز به برق رسانی دارد و بین تمامی افراد آن ساختمان مشترک است.

در قسمت ورودی تابلو برق مشاعات یک فیوز و یا کلید مینیاتوری و هادی سه فاز با توجه به میزان مصرف و تامین برق این تابلو وجود دارد. تابلو برق عمومی در بعضی دارای مدار ساده و در بعضی دیگر از ساختمان ها بعلت تامین تجهیزات برقی بیشتر پیچیده تر و با چریان های نامی خروجی متفاوتی می باشد.

بصورت کلی در ابتدای ورودی تابلو برق مشاعات یک فیوز وجود دارد و در قسمت خروجی هر خط برق رسانی یک کلید مینیاتوری وجود دارد.

تابلو برق مشاعات
کاربرد تابلو بقر مشاعات ساختمان

 

استاندارد طراحی تابلو برق مشاعات

 

  • اکثر تابلوسازها برای کلید مینیاتوری ۲۵ آمپر سیمی با سطح مقطع ۲٫۵ میلی مترمربع استفاده می کنند که خلاف مقررات ملی ساختمان است. از اینرو، ناظران باید توجه ویژه ای به سطح مقطع سیم های داخل تابلو و آمپر کلیدهای مینیاتوری نمایند. از طرف دیگر به دلیل سه فاز بودن تابلو باید توزیع بار نیز به صورت متقارن صورت گرفته باشد.
  • محکم بستن سیم ها زیر پیچ ها و ترمینال ها بسیار مهم است. در صورت محکم نبودن اتصال، احتمال قطع یا آسیب رسانی به مدار وجود دارد.
  • در صورت استفاده از تایمر راه پله جهت روشنایی دستگاه راه پله مستقیم زیر خود تایمر متصل شود.
  • اگر پمپ سه فاز در ساختمان استفاده شود، در تابلو کنترل فاز و کنتاکتور نصب می شود. سیم ها با استفاده از ترمینال زیر کنتاکتور به پمپ وصل می شود.
استاندارد تابلو برق مشاعات ساختمان
کاربرد تابلو برق مشاعات ساختمان

 

انواع تابلو برق توزیع داخل واحد

 

در داخل تمامی واحد ها و آپارتمان های مسکونی یک تابلو برق توزیع داخل واحد وجود دارد. در این تابلو که در اصطلاح به آن تابلو فیوز مینیاتوری واحد گفته می شود. تقسیم بندی برق داخل واحد بصورت کامل انجام شده. و برای هر مسیر یک فیوز مینیاتوری مشخص قرار داده شده است.

نکتع بسیار مهم در خصوص تابلو برق داخل واحد این می باشد که حتما باید نوع سیم کشی و پخش بار به گونه این باشد که پریز های موجود در مداری جداگانه نسبت که کلید های روشنایی باشند.

در این تابلو برق یک کلید مینیاتوری بصورت مجزا برای کولر آب یا کولر گازی در نظر گرفته شد9ه است.

جنس تابلو برق داخل واحد معمولا PVC یا پلاستیکی می باشد.در داخل این تابلو یک رک فلزی یا چلاستیکی موجود است که کلید های مینیاتوری بر روی آن قرار می گیرند.

در بعضی از تابلو های برق داخل واحد یک چراغ سیگنال وجود دارد که در صورت روشن بودن نشان دهنده بر قرار بودن برق در کابل اصلی ورودی ساختمان می باشد که از تابلو اصلی تقسیم شده است.

در تابلوهای داخل آپارتمان حتما باید بعد از کلید مینیاتوری اصلی ور در سمت مصرف کنند ها یا همان بار ها کلید محافظ جان قرار داشته باشد.

 

نقشه تابلو برق توزیع داخل واحد
تابلو برق توزیع واحد
الوین الکتریک
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *